Preţuri prea mari pentru ceea ce oferă Metrorex şi CFR


„E 20 de lei cartela” îmi spune tanti de la casă cu o faţă de parcă îi puţea ceva sub nas şi cu o voce atât de moale de parcă o strângea cineva de gât. „Poftim?” Întreb eu din cauză că nu înţelesesem nimic prin geamul dintre noi. „20 DE LEI ce nu înţelegeţi?” Spune aceeaşi tanti exasperată de parcă o întrebasem de ce e cald afară.

Este exorbitant de mult costul unei cartele de metrou în momentul în care există persoane ca aceasta care îţi „servesc” cartelele de metrou şi uneori şi abonamentele.

Da preţul pentru RATB pentru abonamente şi călători mi se pare corect şi este cât de cât echilibrat, preţul Metrorex al abonamentelor şi biletelor nu are noimă. Pentru că biletele şi abonamentele se tot scumpesc, dar nimic nu se schimbă.

70 de lei abonamentul întreg? Păi ce naiba e? Cu 70 de lei ajung până la Braşov cu trenul (o să ajung şi la preţurile de la trenuri mai târziu). Şi pentru că sunt ei drăguţi studenţii şi elevii primesc 50% reducere, adică 35 de lei. Toate asta pentru o cartelă nelimitată care mă pune să aştept 15 minute dacă vreau să îmi bag ruda aia de trece prin Bucureşti din an în Paşte şi pe care vin să o iau de la Gara de Nord cu metroul. De ce naiba au scos cartele alea de 64 de călători? Sau dacă e nelimitată de ce nu pot să o bag de câte ori vreau eu în câte minute vreau şi să nu aştept atât. Ce vă e frică că vine familionu şi bag într-una la metrou? Sunt banii mei ar trebui să fac ce mă taie pe mine capul cu acea cartelă, nu trebuie să îmi limiteze cineva când şi cum o bag. Poate eu vreau să fac ture de intrat şi ieşit la metrou să văd câte ieşiri şi intrări pot face în 5 minute…..

Preţul nu ar fi mare dacă banii s-ar băga undeva. Probabil că o sa am eu copii până în momentul în care linile alea „în pregătire” vor începe să fie folosite. O să mă duc cu metroul la Otopeni când o să îmi spună copii „mami” şi probabil o să circul pe magistrala din Drumul Taberei când o să am nepoţi. Am trecut de câteva ori prin zonele unde se construieşte momentan magistrala şi ori am trecut eu la o oră nepotrivită, ori într-o zi nepotrivită, dar cam bătea vântul pe acolo.

Şi din nou unde se duc bani? Metrouri tot sunt puţine pentru fluxul de persoane din orele de vârf. Dacă ar veni la 5 minute ar fi un trafic mai lejer. Dar când la 8 dimineaţa metroul vine la 8-9-10 minute, ia o gură adâncă de aer că va fi o îmbulzeală de nu o să ai loc să îţi mişti degetul mic. Uneori e aşa aglomerat că dacă se pune frână nici nu trebuie să te ţii, că n-ai loc unde să cazi, de susţin ceilalţi pasageri.

Încă există staţii care miros a toaletă publică, multe nici nu au televizoare care să arate la ce oră vine metroul, multe nu au scări rulante iar lifturile sunt folosite de oameni cărora le e lene să meargă pe scări. Da, fără scări rulante oamenii fac sport, dar în momentul în care te plimbi de colo colo pentru doctori, hârţoage, documente, chestii trestii……..nu cred că îţi mai arde să urci nişte scări la metrou, le urci în silă că altă variantă nu ai.

Merg cumva bani din abonamente la caseriţele alea care te fură şi care vorbesc cu tine de parcă îţi sunt superioare? Tanti, vinzi nişte cartele sub pământ într-o cămăruţă de 2 pe 2, nu mai face atâtea nazuri la mine că nu eşti superioară. Dacă banii mei se duc în salariile lor, atunci plătesc să fiu tratat ca o cârpă şi să fiu şi furat. Da, sunt astfel de caseriţe care încearcă să te fure.

Pe timpul când cartela de 2 călători era încă 4 lei (îmi e dor de zilele când era doar 2.5 lei), m-am dus să îmi cumpăr o cartelă şi am dat 5 lei, am primit cartela dar restul de 1 leu nu l-am mai primit. M-am uitat la ea şi i-am spus „Şi restul?” am întrebat dar s-a făcut că plouă. „Restul?” am întrebat din nou, nu pentru că muream fără un leu (deşi uneori e folositor şi ăla) ci pentru că nu îmi place să fiu păcălită de cineva care se crede jmecher. Bine-înţeles că nu am primit leul pentru că era lume în spatele meu şi nu îmi place să ţin pe loc o coadă, iar tanti părea că nu aude.

Şi nu doar eu, eram cu o prietenă, de curând, şi ea s-a dus să cumpere o cartelă (la altă staţie decât cea la care mi s-a întâmplat mie) eram lângă ea. Cartela de 10 călătorii e 20 de lei iar ea s-a dus cu 50 de lei. Practic restul trebuia să fie 30. Ea şi-a primit cartela, şi i s-a numărat restul în faţă astfel încât respectiva caseriţă a numărat 30 de lei. Prietena mea a luat banii şi i-a numărat la mai puţin de 1 metru de ghişeu şi erau 25 de lei (o hârtie de 10 restul de 5). Caseriţa a văzut că şi-a dat seama şi a băgat repede „Veniţi să vă dau restul!” …păăi….nu mi l-ai dat odată?

Altă problemă, de ce nu pot să îmi fac abonament la ce staţie vreau eu? De ce trebuie să călătoresc cu metroul, până la o staţie care face abonamente? De ce nu pot să îmi fac unul la staţia care e cel mai aproape de mine, cea pe care o frecventez cel mai des? Le doare mâna să facă unul? Nu aveţi calculatoare, care e problema?

Uneori mă gândesc că la cât plăteşti pentru cartela sau abonamentul ăla ar trebui să îţi vină singur împachetat cu fundiţă şi felicitări. Să zicem că aş înţelege preţurile dacă nu ar fi atât de multe probleme. Da, înţeleg că e mai ok să te mişti cu metroul, e mai rapid, mai convenabil, iarna cald, vara răcoare, dar tot sunt lucruri care trebuie schimbate şi îmbunătăţite dacă tot creşteţi preţurile.

Încă circulă epavele acelea de metrouri care fac un zgomot de nu îţi poţi auzi propriile gânduri pe unele magistrale….

Cât despre CFR……..am dat 45 de lei pe un bilet într-un tren care nu avea aer condiţionat şi nici geamurile nu se deschideau (puteai să mori că n-aveai alte algeri) şi cu întârziere de jumătate de oră. CFR nu oferă reducere de 50% studenţilor cu legitimaţie sau elevilor cu carnet. De ce? Pe legitimaţia mea scrie clar „Beneficiază de 50% reducere la transport”, orice fel de transport terestru, tu de ce îmi oferi 25% şi mai şi scrii pe bilet „Reduceri acordate 0”?

Or să avem vreodată condiţiile necesare preţurilor pe care le plătim?

Anunțuri

Un gând despre &8222;Preţuri prea mari pentru ceea ce oferă Metrorex şi CFR&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s